Bygg utekök

 

Att laga mat i det fria är nog något som sitter i våra gener sedan Hedenhös, det är mysigt på många vis och samlar man vänner för en enkel grillfest så är det roligare om man är tillsammans under hela matlagningsprocessen. Ett sätt att göra det ännu trevligare med matlagningen är att bygga ett utekök. Med ett utekök så kan all matlagning ske utomhus och inte både ute och inne.

Laga mat utomhus

Det centrala i uteköket är grillen oavsett det är en bamsestor gasolgrill med fyra lågor eller en enkel klotgrill som man eldar med träkol i. Själva poängen är att man får ytor i uteköket för beredning av maten och rejäla avställningsytor. Odlar du dina grönsaker behöver du inte ens gå in till köket för att hämta ingredienser till salladen.

Hyllor och lådor

Då du planerar uteköket ska du se till att även planera in hyllor på den bortre väggen och plats för förvaring under bänkskivan. Om du använder träkolsgrill kan det vara smart att ha en liten elplatta i uteköket för att koka något eller bereda en varm barbecuesås.

Vatten och avlopp

Ett utekök behöver inte alls vara som ett komplett kök man har inomhus men rinnande kallt vatten och ett enkelt avlopp från en ho är praktiskt. Vattnet kan du koppla till en vattenkran inne i huset och avloppet kan gå till någon av dina rabatter eller grönsaksland. På så sätt kan du enkelt ta bort vattenledningen då vintern kommer och behöver inte oroa dig för att det ska frysa. Avloppet innehåller ju bara friskt vatten som du kan ha sköljt dina grönsaker i.

Tålig bänkskiva

Bänkskivan ska tåla väder och vind. Bra material kan vara galvad plåt, klinkers eller betong. Uteköket ska stå i många år så det är viktigt att välja material som tål att vara utomhus även på vintern.