Utekök med tak

 

Vare sig du redan har ett utekök eller planerar att bygga ett så uppkommer frågan, ska jag ha tak eller inte på mitt utekök? Det finns både för- och nackdelar med tak över uteköket. Den största nackdelen är naturligtvis kostnaden. Vad du än väljer för tak till ditt utekök så kommer det att kosta en slant. Själva konstruktionen måste vara stadig så att taket klarar höststormar och stora mängder snö utan att braka ihop. En annan nackdel kan vara att lite av känslan av att laga mat under bar himmel försvinner.

Många fördelar med tak

Fördelarna med ett tak över ditt utekök överväger på alla sätt. För det första kommer hela uteköket att vara mer skyddat för väder och vind vilket gör att det du kommer kunna använda det oavsett vilket väder som erbjuds. Hur seriösa och trovärdiga meteorologerna i TV:s morgonsändning tycks vara då de lovar sol och uppehåll hela dagen så kan prognosen slå fel och det kommer en störtskur mitt i dina grillningsbestyr.

Gör en skärmvägg när du ändå snickrar

Med ett tak får du även en stående konstruktion som du kan göra en liten vägg av på baksidan av uteköket. Det blir inte bara en vägg för att dämpa blåsten utan även en vägg att sätta upp hyllor på och hänga redskap på. Vill du få in ljus kan det kanske vara en idé att ha ett litet fönster på väggen. Detta gör att ditt utekök får en hemtrevligare atmosfär.

Tänk på takets utseende

Tänk noga efter när du väljer material och färg på ditt tak. Det kommer att sticka upp och synas utifrån så det är viktigt att det är i harmoni med ditt hus i övrigt. Det gäller även takets lutning, det är bra om raket följer husets former och formspråk i övrigt.